Amikor egy céget vásárol vagy elad valaki, az nem egy hirtelen döntés sem az eladó sem a vevő részéről, hiszen a cégvásárláskor számos szempontot mérlegelni szükséges.

Melyek is ezek a szempontok és egyáltalán hogyan kezdjünk bele a folyamatba?

Az eladó vállalkozás értékelése az első lépés, amelyhez érdemes ismerni a következő fogalmakat: EBITDA, aEBITDA és az SDE.

Az adequit.com oldalon lehetőség van arra, hogy az eladó vállalkozások jövedelemtermelő képességét mérhessük ezek segítségével, hogy a cég értékelése alátámaszthatóan, minél közelebbi számokkal kerüljön kiszámításra az értékét illetően.

A cégeladást megelőző felmérés, cégértékelés, illetve az # eladó vállalkozás későbbi átvilágítása során sor fog kerülni a különböző tételek felmérésére, a fenti mérőszámok alkalmazására. Cégvásárló számot tényezőt mérlegel a vásárlás folyamatában, ezeket közé tartozik többek között a vállalkozás jövedelemtermelő képessége. Emiatt célszerű kiindulási pont ezeknek a mérőszámoknak a használata, hiszen senki sem vásárol csak úgy a vak világba, igényt tart valami előzetes felmérésre, mely során a cég értékelése megtörténik.

Ezekből az adatokból arra is következtetni lehet, hogy milyen kiadások terhelik majd a megvásárolni kívánt céget, illetve milyen bevételekkel számolhat az új tulajdonos. Emiatt érdemes megvizsgálni a számokat, még akkor is, ha csak a legalapvetőbb, de rendkívül hasznos mérőszámok alkalmazásával tesszük is azt.