Nagyot ugrottak a lakásárak, a teljes csokot viheti az emelés

Kevés lakásból válogathatnak még, akik a 10+10 milliós támogatást akarják felvenni. Az eladók tudják ezt, és gyorsan reagálnak a változó keresletre. Az Ingatlan.com adatbázisában több mint háromszáz olyan ingatlant találtunk, amelynek megemelték az árát a kormány bejelentése után. Ha viszont a csok miatt drágábbak lesznek a lakások, akkor valójában nem a családok kapják a támogatást, hanem az ingatlanfejlesztők.

A csok bejelentése után írtuk: ahogy a szocpol a kétezres években is tette, a csok is megemelheti a lakások árát. Akkor a támogatás közvetve oka volt annak is, hogy a családok nagy része saját lehetőségein túl is eladósodott. Később ez átcsapott a devizahitelezés felfutásába. Az ebből eredő gondokat pedig épphogy csak "megoldottuk".

Az új csok is megemeli az árakat, erre jó bizonyíték, ami az elmúlt hetekben az ingatlanpiacon lezajlott. Az Ingatlan.com adatbázisa szerint a csokos lakások nagy részénél árat emeltek az elmúlt hetekben, több mint 300 lakás hirdetési ára nőtt legalább 1 millió forinttal. 

Ez a fővárosra igaz leginkább. Itt rengeteg olyan hirdetést találtunk, amely 10 millió forint felett drágult. Az eladók valószínűleg arra játszanak, hogy a 10 milliós támogatással úgy felfut a kereslet, hogy a most piacon lévő lakások könnyen elkelnek még úgy is, hogy a családoknak a 10+10 millióból nem sok jut. 

Ideális otthonok lettek volna

Óbuda belső részén 31 millió forintért lakhatott volna egy család ebben a 95 négyzetméteres 1+3 fél szobás lakásban. Mára viszont 54 millióra emelték az árat. Ez valószínűleg csak egy kezdeti próbálkozás a kivitelező részéről, hiszen 23 milliós áremelést még a csok sem indokol. 

Jelentős áremelésen van túl ez a két madárhegyi lakás is. Az egyik 17, a másik 11 millióval drágult. Érdekesség, hogy az egyikhez alig kellett volna önerő a csokhoz, ha az ára nem változott volna.

Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20160122-csok-lakasvasarlas-csaladi-tamogatas.html