Irreális pénzeket kérnek az új otthonokért de ez csak nőni fog


 

 
Ha az új lakások januári, 6 százalék körüli áremelkedési üteme egész évben kitartana, akkor több mint másfélszeresére nőnének az árak az év végére, ami nem lenne reális. A januári áremelkedés inkább a csoknak köszönhető egyszeri korrekció, a következő hónapokban inkább az áremelkedés mérséklődésére lehet számítani
 
Egy hónap alatt átlagosan 6 százalékkal nőtt az új lakások kínálati ára, emellett drágultak a telkek és a használt lakások is. Az új lakásoknál mért áremelkedés jelentős, de a jövőben nem várható hasonló mértékű drágulás, inkább az árak stabilizálódására lehet számítani. A családi ház építését tervezőknek érdemesebb mielőbb megvenniük a telket, míg az új lakás vásárlásával érdemes kivárni, amíg megjelennek az új fejlesztések a piacon.

Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban nagyon eltérően alakultak a kínálati árak. Budapesten a december végi átlagos árszinthez képest 5 százalékos volt a drágulás, így az új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra emelkedett, egy-egy budapesti új lakás átlagára pedig 45 millió forintra nőtt – derül ki az Ingatlan.com friss összeállításából, amely több mint 85 ezer hirdetés alapján vetette össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel.

Élet Budapesten túl

Az új lakások átlagos négyzetméterárát nézve Budapest után Székesfehérvár következik, ám ebben a városban csökkentek az árak. Az átlagos négyzetméterár ugyanis 1 százalékkal, 372 ezer forintra mérséklődött egy hónap alatt, egy-egy új lakás átlagára pedig 34 millióról 30 millió forintra csökkent. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a székesfehérvári árváltozás feltehetően a családok otthonteremtési kedvezményénekköszönhető.

 

A fehérvári új lakások árát azért csökkenthették 30 millió forintra, mert a januárban érvényes szabályok szerint a legkedvezőbb csok-konstrukciót, a 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és a 10 milliós forintos kedvezményes hitelt csak maximum 30 millió forintos ingatlan esetében lehet igénybe venni. Ugyanakkor a kormányzati nyilatkozatok alapján ezt a korlátozást február elején eltörlik, így az árak visszakúszhatnak a korábbi szintre” – mondta Balogh László. Az elemző szerint az nem meglepő, hogy Székesfehérvár a második legdrágább város. „Egyrészt közel van a fővároshoz, ami a Budapesten munkát vállalóknak is megfelelő alternatívát jelenthet, arról nem beszélve, hogy a város gazdaságilag erősnek számít” – tette hozzá.

A gazdasági szempontból szintén jó helyzetben lévő Győrben a december végi szinthez képest 1,8 százalékkal, 311 ezer forintra nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára a hirdetések alapján, egy-egy lakás átlagára pedig 2,5 százalékkal, 24 millióról 25 millió forintra ugrott.

Kilőttek a telekárak

Az ingatlanhirdetési portál a 3 ezer négyzetméternél kisebb, családi házak építésére alkalmas telkek árának havi alakulását is összesítette, lévén a csok családi házak építésére is igénybe vehető. Az új lakások árához hasonlóan az országos átlagos telekár 6 százalékkal, 18 millió forintra emelkedett december vége és január vége között. „Ez első ránézésre magas országos árszintnek tűnik, ám az átlagárat jelentősen felhúzzák a budapesti telkek árai. Budapesten ugyanis egy négyzetméter telket átlagosan 41 ezer forintért kínáltak” – mondta Balogh László. A fővárosban 7 százalékkal, 43 millió forintra nőtt az átlagos telekár, ám ezen belül – városrésztől függően – jelentős a szórás.

Győrben még jelentősebben emelkedtek a telekárak a kínálati piacon: egy-egy telekért átlagosan 14 millió forintot kértek január végén, ami 28 százalékos drágulásnak felel meg a decemberi végi átlaghoz képest. Székesfehérváron 4 százalékkal, 12 millió forintra emelkedtek az átlagos telekárak. Vannak persze olyan városok, ahol csökkenés történt: Szegeden 3 százalékkal, 12 millió forintra, Egerben pedig 5 százalékkal, 11 millió forintra mérséklődtek az építkezésre alkalmas telkek árai.

Drágulnak a használtak is

A használt lakások piacán még tovább növekedtek a kínálati árak december végéhez képest. Országos szinten a 60–150 négyzetméteres lakások esetében egy-egy lakás átlagára január végén 36 millió forint volt, ami 1,7 százalékos emelkedésnek felel meg egy hónap alatt. Budapesten január végén 435 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 3 százalékkal haladja meg a december végi értéket. A megyeszékhelyeket nézve Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben a legmagasabbak a 60–150 négyzetméteres használt lakások négyzetméterárai: ezekben a városokban január végén 242-292 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami a december végéhez képest 2,8-3,3 százalékos emelkedésnek felel meg.

Ebben a kategóriában Salgótarján számít a legolcsóbb városnak, ahol 81 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Szintén alacsonyak a lakásárak Miskolcon és Békéscsabán: előbbi városban 125 ezer forint, Békéscsabán pedig 131 ezer forint volt a használt lakások átlagos négyzetméterára.

Vajon mit hoz a jövő?

Az új lakásoknál bekövetkezett, havi szinten jelentősnek mondható 6 százalékos drágulás elsősorban a kormányzati támogatásoknak, azon belül is a csoknak köszönhető, hiszen a kereslet emiatt ugrott meg jelentősen. Azaz az új lakások piaca erőteljesen felfutóban van. A januári drágulást ugyanakkor óvatosan kell kezelni, lévén az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog. „Ha a januári 6 százalék körüli áremelkedési ütem egész évben kitartana, akkor több mint másfélszeresére nőnének az árak az év végére, ami nem lenne reális. A januári áremelkedés pusztán a csoknak köszönhető egyszeri korrekció, a következő hónapokban inkább az áremelkedés mérséklődésére lehet számítani” – emeli ki Balogh László.

Az áremelkedési trendeket értékelve a szakértő az is elmondta, hogy aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket. Egyrészt azért, mert várhatóan azok is drágulhatnak a következő időszakban a fokozódó kereslet miatt, másfelől pedig egyre korlátozottabb lehet a kínálat, azaz elfogyhatnak a házépítésre alkalmas parcellák. A szakértő szerint az új lakás vásárlását tervezőknél viszont fordított a helyzet. Nekik érdemes kivárniuk, amíg 10 ezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árakat vagy azok növekedését.

A jelenlegi kilátások alapján utóbbi 2017 előtt nem valószínű, hogy bekövetkezik. Addig ugyanis a vevők versenyeznek az új lakásokért a szűk kínálat miatt, ám később fokozatosan jelennek majd meg az új fejlesztések a piacon, akkor pedig már a beruházók versengenek majd a vevőkért. Ebben az időszakban a fejlesztők először várhatóan bővebb műszaki tartalommal igyekeznek elcsábítani a vevőjelölteket, az árcsökkentést valószínűleg csak végső megoldásként vetik majd be a beruházók.

 

Forrás: http://mno.hu/ingatlan/irrealis-penzeket-kernek-az-uj-otthonokert-1326146