Ezeken a helyeken mit sem érnek a CSOK ingyenmilliói

 
Már hetek óta tartják lázban az országot a CSOK által kínált ingyenmilliók. A legtöbbek érdeklődését a legalább három gyereket vállalóknak járó 10 milliós alaptámogatás, illetve a szintén 10 millió forintos, kedvezményes kamatozású hitel keltette fel. Bár fontos megjegyezni, hogy az utóbbi nem ajándék, a 20 millió forint sokaknak segíthet az önerő kiegészítésében. Ha azonban valaki most azonnal vásárolna - mert nem akarja kivárni egy saját ház felépülését vagy egy újonnan indított projekt befejezését -, szűkös kínálattal szembesül. Az Otthontérképadatbázisa alapján megvizsgáltuk, mire is elég 20 millió forint az ország különböző részein.
 
 
Kiindulásként megnéztük, milyen átlagos négyzetméteráron hirdetik az Otthontérképen azokat a lakóingatlanokat, melyek megfelelnek a 10+10 milliós CSOK követelményeinek. Ezt követően pedig kiszámoltuk, 20 millió forintból ezeknek az ingatlanoknak hány négyzetmétere vásárolható meg a magyarországi megyékben, illetve a budapesti kerületekben
A fenti grafikonról leolvasható, hogy a megyék közül Somogyban a legmagasabb a CSOK feltételeinek megfelelő új lakások négyzetméterára, 20 millió forint mindössze 56 négyzetméter megvásárlására elegendő. Az állami támogatást a legjobban Nógrád megyében lehet kihasználni, ahol 177 négyzetméter is kijön 20 millióból.
 
A budapesti kerületekben is átváltottuk a 10+10 millió forintos támogatást újlakás-négyzetméterekre. A XXIII. kerületben (Soroksáron) 109 négyzetméter is kijön ennyi pénzből, az V. kerületben (Belváros) azonban alig 16 négyzetméter megvásárlására elégendő a bőkezű állami támogatás. Érdemes megjegyezni, hogy a legolcsóbb és a legdrágább fővárosi kerületek közötti közel hétszeres különbség jóval nagyobb, mint a Somogy és Nógrád között fennálló háromszoros különbség.
 
A három vagy több gyermekes, a CSOK segítségével új lakóingatlant vásárló vagy építő családokra már nagyon kevés megkötés vonatkozik. A négyzetméterárra vonatkozó korlátot már eltörölték, a tervek szerint pedig februártól a vételárat sem maximálják. A fenti grafikonok jobb értelmezhetőségéhez ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy lakás esetében legalább 60, míg családi ház esetében legalább 90 négyzetméteres ingatlant kell vásárolni a CSOK igénybevételéhez. Láthatjuk, hogy vannak olyan megyék és fővárosi kerületek, ahol egy átlagos négyzetméteráron forgó, legalább 60 négyzetméteres, új építésű lakás egész biztosan nem jön ki 20 millió forintból.
 
Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ezeken_a_helyeken_mit_sem_ernek_a_csok_ingyenmillioi.2.226323.html