Kisvállalkozások esetében a cégeladás előtt álló egyik legnagyobb kihívás, ha az eladó vállalkozás addig tulajdonosának a távozását követően nem maradna a cégben olyan menedzser, aki képes lenne az addigi vezető szerepének és feladatainak átvételére.

A tulajdonostól elkülönült, és az eladást követően is a cégben maradó menedzsment hiánya gyakran számottevően befolyásolja az eladó cégek értékesíthetőségét. A vállalkozást többé-kevésbé önállóan működtetni képes vezetők hiánya olyan szempont, amely jó eséllyel már a potenciális vevővel való első találkozások során felmerül.

Gyakran az eladó cég tulajdonosa úgy gondolkodik, hogy a vevő majd hozni fogja a saját menedzserét, legyen ez a vevő gondja.

Szakmai vásárló esetében nem is irreális várakozás ez, legalábbis átmeneti időre. Kisvállalati körben ez azonban a ritkább eset.

Áthidaló megoldás lehet interim menedzser alkalmazása, aki időlegesen kisegítheti az éppen megvásárolt cég vezető hiányát, és ezzel a cég vásárlóját. 

Ennek azonban költsége és kockázata van, amelyet az eladási ár jó eséllyel tükrözni fog. 

A fentiekből következően, amennyiben tehát a cég eladója nem tud a vállalkozásban olyan menedzsmentet biztosítani, amely a cégeladást követően is a cégben maradna, és gondoskodni tudna a vezetői feladatok ellátásáról, akkor számolnia kell azzal, hogy ez befolyásolni fogja a kialkudható eladási árat.

You May Also Like